Bezig met laden...


BSA start campagne in België

BSA heeft bekend gemaakt dat ze hun pijlen zullen richten op Belgische KMO’s in verschillende sectoren. BSA is reeds een brievencampagne begonnen om bedrijven te stimuleren om zelf de gebruikte software onder de loep te nemen.


Wie zijn ze?

BSA is een internationaal bedrijf dat gerechtelijk ingaat tegen het gebruiken van illegale software binnen het bedrijf. Het bedrijf werkt namens softwarebedrijven zoals Apple, Microsoft en Adobe om bedrijven te controleren.

Wanneer BSA vaststelt dat er een overtreding is tegen de Belgische wetgeving, kan het bedrijf in kwestie hoog beboet worden. Zo moest eerder dit jaar een bedrijf 300.000 euro betalen als schadevergoeding. Deze soms geld is niet verwonderlijk aangezien BSA tot 200 procent van de kosten van een softwarelicentie kan eisen.

1 op 4 softwareprogramma’s illegaal

Volgens BSA is 1 of 4 programma’s in België gedownload zonder de juiste licenties. Volgens de wetgeving is er een overtreding zodra de software geïnstalleerd is. BSA is hier, naar eigen zeggen, begripvol in door enkel de programma’s te beboeten die daadwerkelijk gebruikt worden.

Zo wordt bijvoorbeeld een receptionist niet beboet voor het hebben van Photoshop op haar computer als dit niet binnen haar takenpakket valt. Het kan dat zulke programma’s standaard op de computer werden geïnstalleerd.

Meest illegaal gedownloade programma’s

 1. Adobe Photoshop

 2. Microsoft Office

 3. WinRAR

 4. Nero Burning ROM

 5. Adobe Illustrator

 6. ESET Smart Security

 7. Windows

 8. Adobe After Effects

 9. Avast AntiVirus

 10. Corel Draw

Cases

Designbureau - Antwerpen
Aan het woord: de Managing Director
'We hadden al wel eens gehoord van de BSA. Maar dat ze echt zo actief waren in België? Blijkbaar heeft een ex-werknemer ons gemeld bij de BSA, want niemand wist verder dat wij verschillende kopieën van beeldbewerkingsprogramma’s in ons bezit hadden. Nu weet iedereen het. Inclusief onze klanten en leveranciers. Dat het zover had kunnen komen hadden we nooit gedacht. Buiten dat we financieel een klap hebben gekregen, moeten we nu ook nog eens onze reputatieschade zien te compenseren.'

Drukkerij - Luik
Aan het woord: de CIO (Chief Information Officer)
'Ik dacht dat alle licenties voor onze software in orde waren. We zijn twee jaar geleden gefuseerd met een ander bedrijf. Mijn voorganger heeft blijkbaar nooit een prioriteit gemaakt van het managen van softwarelicenties, want vrij snel na zijn vertrek werden we geconfronteerd met een inval door de BSA. Een van mijn hoofdtaken is daardoor nu het managen van de softwarelicenties geworden. Dit gebeurt ons niet meer.'

IT Service Provider - Roeselare
Aan het woord: de CEO
'Nog steeds hebben we te maken met de gevolgen van de BSA inval. Niet zozeer financieel, want we zijn een gezond bedrijf. Maar we merken dat ons cliënteel terughoudender is geworden met nieuwe orders. Het vervelendste is nog dat ik dacht dat alles in orde was. Maar blijkbaar door het grote aantal softwarepakketten waarmee we werken, heeft de IT-afdeling onze groei van de afgelopen jaren slecht kunnen bijbenen. Nu moeten we ervoor waken dat onze groei niet stagneert door de schade aan onze reputatie.'

Architectenbureau - Braine-l’Alleud
Aan het woord: de Managing Partner
'We hadden voor enkele licenties wel betaald, alleen niet voor allemaal. Dit wisten onze werknemers ook en daar heeft nog nooit iemand moeilijk over gedaan. Maar een tijdelijke werkkracht heeft ons gemeld bij jullie organisatie. Ik hoop dat deze persoon weet wat hij gedaan heeft. Mede door de slechte economie betekenen de schadevergoedingen die we aan de BSA hebben moeten betalen zeer waarschijnlijk de doodsteek voor ons bureau.'

De feiten

 • 42% van de medewerkers heeft geen weet van illegale software binnen het bedrijf.

 • De waarde van illegaal gebruikte software in 2013 bedroeg in België €218.000.000.

 • In 1 van de 3 gekopieerde softwarepakketten staan virussen.

 • Slechts 35% van de bedrijven hanteert een formeel beleid met betrekking tot het gebruik van legale software.

12221937 grunge-facts-stamp-stock-vector

Hoe kan NET-Worx u helpen?

NET-Word biedt een volledige analyse van uw software en netwerk aan met gedetailleerd rapport en aanbevelingen voor software licenties.

Bron: BSA


Contacteer nu onze experts

Support
+32 14 32 32 11 Bel ons via skype
E-mail Support
Support: Windows| Mac